PRESSEMEDDELELSE

Glemsom troldmand lærer børn at tale om demens

23

Okt, 2019

En Glemsom Troldmand er titlen på en ny bog for børn mellem 9 og 12 år. Historien foregår i en eventyrlig, men glemsom verden og taler til børnenes fantasi. For en person der har demens inde på livet, kan det være en måde at tale om et svært emne med sit barn eller barnebarn. Det er Huusmann Media, der i et nyt samarbejde med Aarhus Kommune producerer bogen En Glemsom Troldmand, der udkommer til december.
 

Hvordan taler man med børn om demens?

Huusmann Media har tidligere produceret appen Anton og Lakridsmysteriet, der lærer børn om demens og giver børn og unge mulighed for at undersøge, hvordan man holder øje med og passer på nogen med demens. Denne gang er elektronikken skiftet ud med det skrevne ord, men temaet, fantasien og fortælleglæden er den samme.

Anton og Lakridsmysteriet viste, at der er et stort behov for at børn får sat ord demens på en empatisk og meningsfuld måde. De Demensvenlige Byer, som består af bl.a. Ringsted, Aarhus og Aalborg bruger i dag appen i arbejdet med demens. Ligesom appen er den nye bog skabt i tæt samarbejde med DemensCentrum Aarhus, og giver børn anledning til at tale med deres forældre eller bedsteforældre om demens.

”Det er et spændende projekt, der bygger videre på erfaringerne fra Anton og lakridsmysteriet. Vi prøver ikke at gøre børn til eksperter i demens, men giver dem på deres egne præmisser mulighed for at tænke over, hvordan de forholder sig, når de møder nogen, der opfører sig anderledes eller gør noget uventet.” Siger Elisabeth Flindt, demenschef, Demens- og hjernecentrum Aarhus.

Historien

En Glemsom Troldmand handler om drengen Sebastian, der møder den lettere forvirrede troldmand Knaak. Sebastian bliver hurtigt rodet ind i en række prøvelser for glemsomme troldmænd, for Knaak har problemer med hukommelsen, og det er ikke altid godt, når man er omgivet af magiske formler og sydende eliksir. Prøvelserne som Knaak og Sebastian bliver udsat for, er inspireret af de udfordringer og problemstillinger, som patienter med et tidligt stadie af demens har.
Det er en historie om at give og modtage hjælp, og at man godt kan have et fint liv fuld af magi, selv om man er en lidt glemsom troldmand.

“Vi har lavet en fortælling om demens, uden at bruge ordet demens. Dette skulle netop ikke være en fagbog, men et underholdende eventyr, der kan starte en dialog op mellem børn og voksne. Det var ikke fordi at demens ikke skal tages alvorligt, men fordi at der i forvejen er meget voksent materiale omkring emnet, der kan virke klinisk og skræmmende når man skal forklare hvad der sker med mormor.” Siger Thomas-Bo Huusmann, stifter, Huusmann Media.

Vil du vide mere om bogen, er du velkommen til at kontakte:

Direktør Thomas-Bo Huusmann fra Huusmann Media
Telefon 60689098 eller [email protected]

Demensfaglig konsulent Anders Kristian Krogager Andersen fra DemensCentrum Aarhus
Telefon 87191312 eller [email protected]